perjantai 24. toukokuuta 2013

Ensimmäinen toivepostaus

Ihanaa perjantai-iltaa kaikille!

Toivepostauksena oli kuulla lisää maidottomasta ja sokerittomasta ruokavaliosta ja saada vinkkejä etenkin maidottoman ruokavalion noudattamiseen. Mitä syödä välipalaksi, kun rahkat ja jugurtit ovat kiellettyjä? Miten saada riittävä määrä kalsiumia?

Aamupala: aluksi ruokavalioni oli myös kokonaan viljaton, mutta vatsan toiminnan ja suuren rakkauteni vuoksi sain onneksi lisätä ruokavaliooni kaurapuuron, nam♥  Aamu alkaa siis 40 grammalla kaurapuuroa marjojen kera, sekä munakkaalla. Näin saadaan sekä, hiilihydraatteja, proteiineja sekä kuituja ja aamu  ja aineenvaihdunta lähtee kunnolla käyntiin. Jos voit syödä viljoja, voi aamupalaan sisältyä myös esimerkiksi ruisleipää tai mysliä. HUOM! Jos aiot toteuttaa sokeritonta ruokavaliota, tarkkaile puurojen, leipien ja myslien sokeripitoisuuksia. Ihmiset luulevat syövänsä terveellisesti, mutta oikeasti monet näistä tuotteista sisältävät todella paljon sokeria.


Lounas: syön lounaaksi joka päivä salaattia. Hyvänä muistisääntönä on pitää, että lautaselta löytyisi ainakin neljää eri ainesta. Oma salaattini koostuu usein salaatista, kurkusta, tomaatista, porkkanaraasteesta, rucolasta, kevätsipulista ynnä muusta vaihdellen aineksia, jotten kyllästy. Salaattiin kuuluu lisäksi annos proteiinia, joka on mahdollisuuksien mukaan kalaa, välillä myös kananmunia, kanaa,katkarapuja jne.Välipalat: välipalat ovat minulle käytännössä samanlaisia "aterioita" kuin vaikka aamupala tai lounas. Usein syön esimerkiksi tonnikalaa ja salaattia. Muita hyviä välipalavaitoehtoja ovat smoothiet (ilman maitotuotteita), pähkinät ja siemenet, hedelmät, itsetehdyt mehujäät tai letut, avokado yms. Muistuttaisin, että hedelmiä ei kannata syödä kuitenkaan liikaa, sillä suurin osa niistä sisältää paljon hedelmäsokeria. Oma maksimimääräni päivän aikana on kolme hedelmää, jos en treenaa maksimissaan kaksi.


Illallinen: illalliseen mennessä olen usein syönyt jo kaksi salaattia ja mieleni tekee jotain lämmintä. Usein paistan kanaa ja wokkivihanneksia, nopeaa ja helppoa. Muita kivoja illallisia ovat erilaiset kasvissosekeitot, lihapullat tai jauhelihapihvit, itsetehdyt bataattiranskalaiset ja ruisleipään tehdyt hampurilaiset... vain mielikuvitus on rajana.

Iltapala: oma iltapalani on usein munakas ja avokado. Illalla ei enää kannata syödä paljon hiilihydraatteja, koska niiden syömisestä ja verensokerin noususta johtuva insuliinin eritys häiritsee unen alkuvaiheessa tapahtuvaa kasvuhormonin eritystä. Tämä kasvuhormoni on hyödyllinen muun muassa lihasten kasvulle ja rasvan palamiselle. Lisäksi hiilareiden ylisyöminen iltaisin aiheuttaa ainakin itselleni todella raskaan olon. 
Entäs sen kalsiumin saanti sitten? Monet Suomalaiset luulevat, että maitotuotteet ovat ainoita tuotteita, joista kalsiumia saa. Se on väärä luulo! Maitotuotteet toki sisältävät paljon kalsiumia, mutta sitä on myös paljon muissakin tuotteissa. Oma äitini oli aluksi huolissaan, miten tulen saamaan tarpeeksi kalsiumia uudesta ruokavaliosta, mutta kun on ammattilainen asialla, niin tämäkin asia on otettu huomioon. Itse en siis tällä hetkellä käytä minkäänlaisia lisäravinteita, vaan jos noudatan annettua ruokavaliota, tulen saamaan kalsiumia tarpeeksi puhtaasta ruoasta.

Kalsiumin lähteitä ovat muun muassa:

  • palkokasvit
  • siemenet ja pähkinät
  • lohi
  • kaalit
  • kuivatut hedelmät
  • sienet
  • vihreät lehtivihannekset
  • kananmuna

 Muistilista puhtaasti syömiseen:

syö tasaisin väliajoin 5 ateriaa päivän aikana

syö jokaisella aterialla proteiinia

syö paljon kasviksia (etenkin vihreitä)

muista kohtuu hedelmien käytössä

muista syödä myös hyviä rasvoja (itse käytän neitsyt oliiviöljyä, kookosöljyä ja avokadoja)

testaa uusia reseptejä ja mausteita, vaikka noudattaisit tiukkaa ruokavaliota, ei syömisen tarvitse olla tylsää ja ruoan mautonta!

Huh, tulipas siitä asiapainotteinen ja pitkä teksti. Toivottavasti siitä oli teille apua ja lisäkysymyksiä saa esittää :)

♥ Tiia

1 kommentti: