tiistai 18. helmikuuta 2014

Vinkkejä jaksamiseen

Neljä tenttiä kahden viikon sisään, kasapäin deadlineja, työvuoroja, treenejä. Liian vähän unta, liian paljon tekemistä. Kuulostaako tutulta? Tämän näköistä on mun elämäni tällä hetkellä, tai oikeastaan se on ollut sellaista jo vähän pidemmänkin aikaa. Tykkään siitä, että on paljon tekemistä, mutta kaikella on silti rajansa. Loputonta ylikuormitusta ei ihminen jaksa, ei fyysisesti eikä henkisesti. 

Olen itse tiedostaen valinnut "kiireisen" elämän. Suoritan tutkintoni hieman tavallista nopeammin ja se vaatii opiskelun puolelta melkoista tahtia. Töitä teen, koska opiskelijana tarvitsen rahaa ja koska olen huono sanomaan EI! Sen olen ilmeisesti oppinut äidiltäni, joka painaa duunia seitsemänä päivänä viikossa, onneksi mun ei ihan niin usein tarvitse. Toisaalta tämän hetkinen ykkösduunini on opiskelu, jota kyllä teen, tai ainakin ajattelen sen seitsemän päivää viikossa, välillä ihan kellonkin ympäri. 

Uskon että siellä ruudun toisella puolella on paljon opiskelijoita.. ei ole väliä oletko yläasteella, lukiossa, ammattikoulussa, ammattikorkeassa tai yliopistossa, kaikissa kouluissa on omat hommansa, eikä työmääriä voi vertailla keskenään. Lisäksi jokaisella opiskelijalla on omat tavoitteet, asenteet ja motivaatiot opiskelua kohtaan. Jos sinulla on ongelmia aikataulutuksen ja jaksamisen kanssa, tässä muutama helppo vinkki helpottamaan arkeasi:

  • Tee itsellesi viikkoaikataulu. Kirjaa viikonlopun aikana ylös tavoitteesi seuraavan viikon jokaiselle päivälle. Jos haluat olla oikein täsmällinen, voit tehdä jopa tuntiaikataulun. Näin tiedät missä sinun pitäisi olla minäkin päivänä ja mitä asioita sinun tulisi saada päivän aikana hoidettua. 

  • Riittävä määrä unta on ihan ykkösjuttu! (terveisin uniongelmainen) Yön aikana aivot saavat lepoa ja kroppa kerää energiaa seuraavalle päivälle. Jos treenaat aktiivisesti suurin osa kehon palautumisesta tapahtuu yön aikana. Tunti telkkarin katsomista vai tunti enemmän unta? Ehdottomasti jälkimmäinen. Ihmisestä riippuen tarvitset unta noin 7-9 tuntiin yössä. 

  • Tee asioita joista nautit. Vaikka olisit miten kiireinen, löytyy päivästä ihan varmasti vaikka 30 minuuttia, jolloin voit tehdä asioita, joista oikeasti tykkäät. Saat ajatukset hetkeksi muualle ja kroppa ja mieli rentoutuvat. Itse tykkään muun muassa: lukea, kirjoittaa, venytellä, kuunnella hyvää musiikkia, käydä pienellä happihyppelyllä, uppoutua Instagramin maailmaan, soittaa kaverille... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. 

  • Tentti lähestyy: aloita lukeminen vähintään kaksi viikkoa ennen. Tee lukuaikataulu, jaa tenttialue pienemmiksi osiksi, jolloin se ei tunnu niin hankalalta ja laajalta. Kirjoita omia muistiinpanoja, lue ääneen, tee ideakarttoja, pyydä ystävää/vanhempia tenttaamaan. Itse kirjoittelen usein pieniä muistisääntöjä, jotka auttavat muistamaan pidempiä listoja ja hankalia termejä. 

  • Syö hyvin ja säännöllisesti. Omalla kohdallani terveellinen ja ravintorikas ruokavalio ovat ihan ykkösjuttuja. Kroppa reagoi heti tiettyihin ruoka-aineisiin ja olenkin minimoinut näiden aineksien käytön pois lähes kokonaan. Samoin ruokailujen säännöllisyys, olisi hyvä syödä 3-4 tunnin välein. Näin verensokeri pysyy tasaisena ja tunnet itsesi energiseksi koko päivän ajan. Muista syödä paljon kasviksia jokaisella aterialla. Lisäksi olisi tärkeää juoda vettä noin 2 litraa päivässä.Toivottavasti näista yksinkertaisista vinkeistä oli apua jollekulle. 

Seuraavassa jutussa aion esitellä teille kirjan jota luen tällä hetkellä. Olen vasta alkuvaiheessa lukua, mutta uskon, että tästä kirjasta saan lisää kivoja ja helppoja vinkkejä, jotka voin sitten jakaa teidän kanssanne. 

♥ Tiia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti